Konzumní zralost: začátek srpna, cca 2 týdny
Sklizeň: začátek srpna, cca 2 týdny
Tvar plodu: velký kulatý 2 cm
Barva plodu: tmavě fialová až černá
Dužina: sladkokyselá s rybízovým aroma
Josta keřová JOGUSTO® je pozdě zrající odrůda, dozrává začátkem srpna. Roste bujně, dosahuje výšky 180 cm, je úrodnější než starší odrůdy. Bobule jsou tmavě fialové až černé, sladkokyselé s rybízovým aroma. Po rybízu tato odrůda zdědila beztrnné větve a tmavou barvu, po angreštu zase větší bobule. Plody obsahují vysoký podíl vitaminu C. Po úplném dozrání neopadávají, ale zasychají na keři/stromku. Plodnost si udržuje po více let, nejlepší plody jsou na čtyřletých výhonech. Z jednoho keře josty lze sklidit i 4krát více než z jiného druhu bobulovin. Používáme na koláče, zejména bublaniny, zavařujeme, přidáváme do marmeládových směsí. Odrůda je odolná mrazu, nenáročná na půdu a vhodná do vyšších poloh. Netrpí padlím a lze ji pěstovat bez pesticidů.
Výsadba: Sazenice josty vysazujeme na podzim nebo na jaře do dobře připravené půdy. V případě vysazování kontejnerovaných sazenic je termín libovolný. Vždy je potřeba zajistit dostatek vláhy. Balové rostliny vyjmeme ze sáčku, vytřepeme zeminu a sazenici namočíme přes noc do vody. Vzdálenost rostlin pokud jsou ve formě keře sadíme minimálně 2 m od sebe, pokud se jedná o pěstování na kmínku vysazujeme rostliny s oporou ve vzdálenosti 1,2 m i více.
Řez: Po výsadbě je nutné zastřihnout výhony na 2 - 3 očka, v dalších letech odstraňujeme kolmé výhony a udržujeme otevřený tvar keře nebo koruny.
Ochrana: Padlí angreštové - používají se sirnaté přípravky nebo přípravek Discus v době tvorby plůdku. Rostliny je důležité v dalších letech po výsadbě přihnojovat plným hnojivem na začátku vegetace (Cererit).
Ve formě keře dorůstá výšky až 1,8 m. Listy josty se tvarem i velikostí podobají spíše listům rybízu než angreštu. V období duben–květen vytváří hrozny květů, které jsou samosprašné. Barva plodů je tmavě fialová až černá. Bobule jsou velké 1–3 cm. Jejich chuť je spojením černého rybízu a angreštu. Plody jsou výborné jak pro přímý konzum, tak pro kuchyňské zpracování.